16 Kasım 2019 Cumartesi

Yaş Üzüm Mayşesi Tarifi // Yaş üzüm rakısı

Merhaba dostlar bugün sizlere yaş üzüm mayşesi nasıl kurulur bunu anlatalım, öncelikle malzemeleri sayalım.
GEREKLİ MALZEMELER -Hidrometre -Un çuvalı (temiz sık delikli telis çuvalıda olur ) -Sahan (leğen) -19 litrelik su damacanası -10 kg. yaş üzüm -1 kg toz şeker -Yeterince klorsuz su -Turbo maya . YAPILIŞI :
Üzümün hazırlanması : Öncelikle üzümü ayarlayalım bazı arkadaşlar farklı yöntemler de yapıyorlar fakat en doğru yöntem
üzümün çekirdeklerinin parçalanmaması çöpünün ayıklanması ve yıkanması gerekliliğidir
Biz de üzüm çekirdeklerini parçalamadan yapıyoruz sizler değişik yöntemlerle yapabiliyorsanız yapın
ama bizim yöntemimiz şudur şimdi önce çörü çöpü temizledik üzümü yıkadık hemen temiz bir un
çuvalı buluyoruz ve birde genişçe bir leğen veya metal sahanda olabilir geniş olsun yeter sıkıntı olmaz
önümüze alıyoruz leğeni üzümleri çuvalın içine katıp içerisinde ezerek çuvalın ağız kısmını sıka sıka
üzümün suyunu geniş sahana çıkarmış üzümünü bastıra bastıra patlatmış oluyoruz iyice bastırın
gerekirse temiz bir çizme ile çuvalı ezerekte yapabilirsiniz. Başta söylediğim yanlış yöntem ise rondoda mutfak robotunda parçalamaktır bu parçalama yöntemi
kesinlikle çekirdekleride parçalayacağı için metanol rİskini yükseltecektir ayrıca üzüme acılık verir bu
sebeple çekirdeklerin parçalanmaması önemlidir… Evet devam edelim çıkan üzüm suyunu ve parçalanmış üzümleri damacanaya dolduruyoruz üzerine
damacananın bel kısmına kadar su doldurup 5 gün 10 gün arasında bekletiyoruz ve günde bir defa
damacanayı tutup sallayıp bırakıyoruz içine herhangi birşey kaçmaması için ağız kısmına tülbent
bağlıyoruz yani içerisi hava alacak ancak içerisine herhangi birşey kaçmayacak… Üzümler suyla iyice haşır neşir olduktan sonra bütün aromasını hayasını suya bıraktıktan sonra
Şimdi sıra geldi üzümün suyunu süzmeye… Evet damacana ağzına tülbent bağlamıştık ona bir lastik
geçirin sağlamlaştırın çıkmasın başka boş bir damacanaya huni katarak üzüm dolu damacanayı ters
çevirip suyun tamamen diğer damacanaya geçmesini bekleyin üzüm suyu tamamen geçtikten sonra
üzümü ezmek için kullandığınız çuvalı leğenin üzerine katarak damacana da kalan parçalanmış
üzümleri tekrardan çuvala doldurup yukarda deyindiğim yöntemle aynı şekilde sıkın bu sefer sadece
suyunu alıp damacanaya doldurun kalan üzüm kabuklarını sallayın çöpe gitsin :) Şimdi damacanadaki suyumuz bel kısmına kadar gelmiyor Çünkü üzüm kabukları çıktığı için su oranı
düştü hemen temiz klorsuz bir çeşme suyunu damacananın bel kısmına kadar ekleyerek iyice bir
karıştırıyoruz karıştırdıktan sonra bir 200cc kadar örnek alıp hidrometre ile ölçüyoruz
Örneğin 1050 derecelerde şeker olduğunu gördük bu bizim için az bir oran biz bunu 1100 dereceye
yükseltmek durumundayız alkolü muz bu oranda olursa ortalama olarak kazançlı çıkarız bunun içinde
hemen damacana içindeki üzüm suyundan herhangi bir geniş tencereye dolduruyoruz ve ocağın
altını kısık ateşte yakıyoruz 2 litre kadar şekeri üzüm suyuyla eritip tenceredeki üzüm suyunu
tekrardan damacanaya dolduruyoruz damacanayı iyice çalkalayarak karıştırıp hidrometre ile yeniden
ölçüm alıyoruz...

Eğer yine eksik gelirse bu yöntemi az az şeker kata-kata tekrarlıyoruz hidrometre de
1100 dereceyi gördükten sonra üzerine bir paket Turbo mayamızı katıp hafifçe üstten karıştırarak
mayayı ıslatıyoruz ağzı açık şekilde bir saat kadar damacananın başından ayrılmadan bekliyoruz ani
şişmeler kabarmalar olduğu takdirde bir çubuk yardımıyla bu kabarmaları çökertiyoruz
Turbo Maya'nın Tabiri caizse ateşi düştükten sonra damacananın kapağını kapatıp hava kilitini
takıyoruz 1 hafta 2 hafta arasında değişen fermantasyon süresince bekliyoruz bu fermantasyon
süreci kışın daha da uzar yazın daha da kısalır o sebeple ortalama oda sıcaklığında 25 derecenin
altında olmaması gerekir okuduğunuz için teşekkür ederim şimdiden bereketli olması dileğiyle

selamlar saygılar… Dip not : ilk üzümleri ezip doldurduğunuz kap damacana değilde ağzı geniş bir fıçı yada güğüm
olursa işiniz daha kolay olur zira süzme işlemini rahat yapabilirsiniz.

2 yorum: